In dit artikel geven we praktische tips en advies om de veiligheid van uw woning te verbeteren en inbraken te voorkomen.
Sinds de lancering van de jaarlijkse "1dagniet" campagne in 2014, is het aantal woninginbraken in België met bijna 30% gedaald. In 2023 werden er nog steeds 51.617 inbraken geregistreerd, wat neerkomt op 141 inbraken per dag. (HLN, oktober 2023) Hoewel dit een verbetering is, blijft inbraak een reëel probleem. Gelukkig kunt u maatregelen nemen om de kans op inbraak in uw woning aanzienlijk te verkleinen. Hier geven we u praktische tips om uw woning van buitenaf te beveiligen.
1. Inspecteer de buitenkant van uw woning:
De eerste stap in het voorkomen van een inbraak is het herkennen van kwetsbare plekken. Loop eens rond uw woning alsof u een inbreker bent en kijk of er ramen zijn die gemakkelijk opengebroken kunnen worden. Verwijder dure elektronica, kunst of meubels uit het zicht om inbrekers niet te verleiden.
2. Houd struiken en planten laag bij ingangen:
Inbrekers maken vaak gebruik van struiken of schuttingen om zich te verstoppen. Zorg ervoor dat deze rondom ingangen en looppaden laag blijven, zodat inbrekers niet onopgemerkt hun gang kunnen gaan. Plaats eventueel doornige struiken bij ramen om het moeilijker te maken in te breken.
3. Installeer verlichting met bewegingssensoren:
Verlichting met bewegingssensoren kan inbrekers ontmoedigen voordat ze zelfs bij uw deur of raam zijn. Plaats extra verlichting bij de ingangen van uw woning en in donkere hoeken van de tuin. Bij appartementen is het ook belangrijk om looppaden en gemeenschappelijke ruimtes goed te verlichten.
4. Betrek uw buren bij de beveiliging:
Beter een goede buur dan een verre familielid. Inbrekers komen vaak onopgemerkt binnen als ze weten dat er niemand thuis is. Uw buren kunnen een extra paar ogen zijn om verdachte activiteiten op te merken en u in te lichten wanneer u niet thuis bent.
5. Verwijder speelgoed, ladders en gereedschap uit de tuin:
Een inbreker die een tuin vol speelgoed of gereedschap ziet, kan denken dat er waardevolle spullen binnen zijn. Bewaar alles netjes binnen en zorg ervoor dat ladders en gereedschap niet in de tuin blijven staan.
6. Overleg met uw gemeente over straatverlichting:
Een goed verlichte buurt maakt het moeilijker voor inbrekers om onopgemerkt te blijven. Het is een goed idee om te praten met uw gemeente over extra straatverlichting in uw buurt.
7. Verberg sleutels niet buiten:
Laat nooit een sleutel onder de deurmat of in andere “gebruikelijke” verstopplekken liggen. Laat een reservesleutel bij een vertrouwde buurman achter.
Naast de bovengenoemde tips kunt u ook investeren in mechanische beveiliging. Dit omvat kwaliteitsvolle hangsloten voor buiteningangen, inbraakwerende veiligheidsdeuren, en versterkte deurbeslag. Het is belangrijk om te zorgen voor goede beveiliging bij de deur, waaronder een veilige cilinder, een stevige slotkast, en een sluitplaat.
Euroblokdeuren heeft meer dan 18 jaar ervaring in het leveren van inbraakwerende en brandwerende veiligheidsdeuren die zowel veiligheid als stijl combineren. Met een breed assortiment van op maat gemaakte deuren bieden wij de beste bescherming voor uw woning.
Voor persoonlijk advies en de beste oplossing voor uw woningbeveiliging, neem contact met ons op. Wij staan klaar om u te helpen!